Manapság az autóipar színe-java azon dolgozik, hogy megtalálják a belső égésű motorok utódját: a klímaváltozás miatt bevezetett szigorú kibocsátási normák miatt egyre nehezebb dolguk van azoknak a gyártóknak, amelyek csak fosszilis üzemanyaggal hajtott autókat szeretnének eladni. A legtöbben az elektromos hajtás fejlesztésén dolgoznak, akár összefogva más gyártókkal, vagy csak egyedül, a McLaren azonban más oldalról közelíti meg a problémát.

A brit sportautógyár műveleti igazgatója, Jens Ludmann elárulta, hogy egy szintetikus üzemanyag fejlesztésén dolgoznak. A projekt egyelőre a korai fázisban tart még, ám ha minden jól alakul, ez azt is jelenthetné, hogy tiszta üzemanyaggal működtethetnénk a ma rengeteg káros anyagot kibocsátó járműveinket.

“A szintetikus üzemanyaghoz kapcsolódó technológiai háttér még fejlesztés alatt áll, ám vegyük figyelembe, hogy napenergia segítségével előállítható, és szállítása annyira egyszerű, mint a jelenlegi üzemanyagoké – elkötelezett vagyok a kutatás iránt” – mondta az igazgató. “A mai motorokat ehhez csak minimálisan kellene átalakítani.”

A wokingiak természetesen sejtik, hogy ezzel nem fordíthatják meg az autóipari trendeket, Ludmann szerint az elektromos járművek térhódítása a szintetikus üzemanyag sikeres kifejlesztése után is tovább fog folytatódni. Szerinte azonban egy hibrid rendszerben igenis van helye a találmányuknak, melynek fejlesztéséről bővebb információt nem árultak el.