Álló helyzetből 2,3 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége 306 km/óra, menetkész tömege pedig annak ellenére csupán 1,2 tonna, hogy meglehetősen nagy akkumulátort cipel magával, hogy teljesítse 515 kilométeres hatótáv-ígéretét.

A 2018-ban alapított, angliai központtal működő Apex bemutatta első autóját – pontosabban első koncepcióautóját, hiszen a sorozatgyártás majd 2022 utolsó negyedévében indul csak be.

Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 1
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 2

Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában

Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában

Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 15
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 16
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 17
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 18
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 19
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 20
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 21
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 22
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 23
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 24
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 25
Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 26
Fotó megosztása:

A közútra szánt autó teljes egészében szénszálas kompozitokból épül fel, a központi fülkéhez térváz csatlakozik, az extra szilárdságról egy központi gerinc gondoskodik. A borítólemezek szintén karbonból készültek, ugyanakkor helyenként látható maradt a vázszerkezet. Az aszfalt fölött mindössze 18 centivel helyezkedik el a két ülés – ezek is teljes egészében karbonszálas szerkezetűek, míg a kormánykerék karbon-alumínium konstrukció. A szabad hasmagasság 95 mm.

Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 27

Az akkucsomag 90 kWh kapacitású, tömege mindössze 550 kg. 15 perc alatt 80 százalékra tölthető; normál gyorstöltőn 8 óra alatt vesz fel elegendő töltést. A maximális teljesítmény 650 LE, a nyomatéki csúcs 580 Nm, és mivel az AP-0 hátsókerék-hajtású, feltételezzük, hogy ezt az erőt egyetlen villanymotor állítja elő.

Az autó nem csak zéró helyi kibocsátású, de vezetőjét is hatékonyan segíti. LIDAR (lézeres) érzékelők térképezik fel környezetét, méghozzá néhány centiméteres pontossággal, az időjárástól függetlenül, így hatékonyabban tud figyelmeztetni a gyalogosokra, kerékpárosokra és más autósokra.

Új elektromos hipersportkocsi születik Angliában 28

A kiterjesztett valóságon alapuló műszeregység holografikus megjelenítést alkalmaz, és lesz egy versenyoktató is, amely videojáték módjára ismerteti meg a pilótával az új versenypályát. A jövőben 4. szintű autonómia megvalósítását tervezi a gyártó – ez egyetlen lépésre van csupán attól, ahol már kormánykerékre sincs szükség.

Az autó gyártása tehát 2,5 év múlva indul elvileg. A darabszámokról még nem tudunk, az árról viszont igen: nettó 150 000 angol fontba, azaz nagyságrendileg 59 millió forintba fog kerüli az Apex AP-0.

Kattints ide, ha videón is megnéznéd az elektromos hipersportkocsit.