Március 16-tól a holland autópályákon életbe lép az autópályákra vonatkozó 100 km/órás korlátozás reggel 6 és este 7 óra között. Az új közlekedési táblákat március 12-től kezdik el kihelyezni, és szinte azonnal hatályba is lépnek.

A 30 km/órás nappali sebességcsökkentéstől a CO2-kibocsátás csökkenését várják a hollandok. Egyébként számos autópályaszakasz már jó ideje 100 km/órás korlátozás alá esik.

A károsanyag-kibocsátás annyira súlyos problémává vált, hogy a BBC beszámolója szerint Hollandiában több infrastrukturális beruházást is felfüggesztettek. A holland legfelsőbb bíróság korábbi döntése alapján a nitrogén-oxid-kibocsátás az utakra, az ingatlanépítésekre vonatkozó tervek ezreit érinti, a holland építési engedélyek kiadására vonatkozó szabályok megsértik az EU környezetvédelmi jogszabályait.

A holland kormányzat jövőre 75 ezer lakás építését tervezi, ezért a kabinet több lépést is fontolgat a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, a lehetőségek között felmerült a vasárnapi autózási tilalom is.