A Tesla részvénye hétfőn húsz százalékkal emelkedett. A cég piaci tőkeértéke elérte a 140 milliárd dollárt, ami meghaladja a Volkswagen AG és a BMW AG együttesen 137 milliárd dolláros piaci tőkeértékét. A Ford és a GM együttes piaci tőkeértéke pedig 83 milliárd dollár. Ehhez képest a Tesla tavaly 367 ezer autót gyártott, a Volkswagen viszont tizenegy milliót.

A Tesla-részvény erősödése elsősorban annak köszönhető, hogy a legutóbbi negyedévben nyereségessé vált a Panasonickal akkumulátorok gyártására létrehozott közös vállalat.

A Samsung Securities szakértője szerint a tőzsdei befektetők körében már erősödik a meggyőződés, hogy a Tesla – terveinek megfelelően – képes lesz nagy tömegben elektromos autókat előállítani, valamint általában is nyereségessé válhat az elektromos autók gyártása, az akkumulátorokkal és az alkatrészbeszállítókkal együtt.

A Tesla árfolyamának az emelkedéséhez a befektetési tanácsadó cégek által megemelt célárfolyam is hozzájárult. Az Argus Research hétfőn 556 dollárról 808 dollárra emelte a Tesla részvény célárfolyamát. A papír hétfőn 780,00 dolláron zárt.