15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 1
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 2

15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám

15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám

15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 11
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 12
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 13
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 14
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 15
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 16
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 17
15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 18
Fotó megosztása:

Ingolstadt után Düsseldorfban is bevezeti V2I (jármű és infrastruktúra közötti kommunikáció) rendszerét az Audi. A technológia lényege, hogy a városban működő jelzőlámpák (a 600-ból egyelőre 150, nyárra már 450) jeleket küldenek az autóknak, tájékoztatva a fedélzeti információs rendszert arról, hogy mikor váltanak zöldre, illetve pirosra.

Ebből az autó kiszámítja, hogy milyen sebességgel kellene haladni a zöldhullám eléréséhez, és erről tájékoztatja a vezetőt. Így elkerülhető a hirtelen fékezés, ami balesetveszélyes, és még inkább a felesleges gyorsítás, ami pedig üzemanyag-pazarló. Ha a zöldhullám nem valósul meg, a rendszer visszaszámlálást indít a zöldig, így a vezető tudja, mikor mehet tovább – ezt a jelzést már akár 250 méterrel a lámpa előtt megkapja, így abban a megnyugtató tudatban veheti el a gázt, hogy amúgy sem ért volna oda időben a lámpához.

a videó a hirdetés után indul

A technológia meglehetősen bonyolult algoritmus alapján képes 120 másodpercre előre megjósolni a lámpák viselkedését: ennek során figyelembe veszi a forgalom sűrűségét és tempóját, a tömegközlekedési járművek haladását, az adott napra és időszakra vonatkozó, történelmi adatokat, és egy csomó további információt.

Az eddigi kísérleti alkalmazások tanúsága szerint önmagában az egyenletesebb vezetés csodákat tehet az autó fogyasztásával: akár 15 százalékos fogyasztáscsökkenést mértek a technológiát alkalmazó autókban. Ezekből persze még nincs valami sok: a 2019 júliusa óta gyártott Audi e-tron, A4, A5, A6, A7, A8, Q3, Q7 és Q8 típusok kompatibilisek a rendszerrel, feltéve hogy rendelkeznek Audi connect navigációs rendszerrel és felszerelték őket a kamera alapú, opciós jelzőtábla-felismerő rendszerrel.

15%-os fogyasztáscsökkentést hoz a zöldhullám 19

Audi Traffic Light Information: The function Green Light Optimized Speed Advisory (GLOSA) calculates the ideal speed for getting a “green wave”. For example, if the function indicates the applicable speed limit, the next traffic light will be reached at green. Drivers do not have to accelerate unnecessarily, they are not stressed, and they drive more safely. GLOSA can also suggest reducing speed gradually about 250 meters ahead of the traffic lights so that the driver and the cars behind reach the intersection when the lights turn to green. This reduces uneconomical stop-and-go traffic.