A Toyota csak az USA-ban óránként több mint egymillió dollár költ kutatásra és fejlesztésre, nem véletlenül számít az ország hatodik leginnovatívabb vállalatának. A cég globális szabadalmainak száma már az évtized elején meghaladta a negyedmilliót. Ezeket a találmányokat autóipari felhasználásra fejlesztette ki a cég, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne őket más területeken is hasznosítani.

Ezért a Toyota most együttműködő partnereket keres, akikkel karöltve az eddiginél szélesebb értelmet adhatnak kutatásaiknak. Létrehozták a Toyota IP Solutions programot, amely a cég szellemi termékeinek licensz alapú felhasználását teszi lehetővé érdekelt partnerek számára. Első körben négy olyan témakörben várja a potenciális együttműködőket, amelyeknek az élet számos területén van létjogosultsága.

Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota 1
Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota 2

Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota

Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota

Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota 7
Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota 8
Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota 9
Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota 10
Fotó megosztása:

A többirányú szerkezeti színek terén végzett kutatások nyomán létrehozható anyagok különlegessége, hogy a rájuk eső fény csaknem száz százalékát visszaverik, ami különösen mély, ragyogó színeket eredményez. Az ilyen anyagokat nemcsak a karosszéria fényezésénél, hanem a divatiparban, a kiegészítők és sportfelszerelések gyártásánál, de akár a háztartási festékanyagok fejlesztésénél is felhasználhatják.

Egy másik kijelölt terület a bioaktív tisztítószereké: a vegyszerek helyett enzimekkel dolgozó anyagokat eredetileg szélvédők tisztán tartására, bogártetemek eltávolítására fejlesztették ki, de tökéletesen alkalmasak védőbevonatok képzésére is. Ennél is szélesebb felhasználási kört ígér a nanoanyag-gyártás: a Toyota által kidolgozott módszerekkel gyakorlatilag bármilyen anyagból költséghatékonyan és rugalmasan készíthetők nagy tisztaságú nanorészecskék, amelyek aztán mágnesektől kezdve orvosi műszereken át kistömegű szerkezeti anyagok fejlesztéséig felhasználhatók.Közkinccsé teszi kutatási eredményeit a Toyota 11

A negyedik, felszabadított szabadalmi terület az elektronikai hőszabályozás: a nagyteljesítményű elektronikus rendszerek hűtésére szolgáló megoldások nélkül elképzelhetetlen volna a fejlődés nem csupán a szórakoztató elektronika terén, de a bányászatban, az űrkutatásban és az adatgazdálkodásban is.

A Toyota IP Solutions program a jövőben folyamatosan bővíti a külső felek számára elérhető szabadalmi területek körét. A Toyota nem először osztja meg a világgal műszaki tudását: nem egészen egy éve közel 24 ezer, hibrid hajtástechnológiához kapcsolódó szabadalmi bejegyzését szabadított fel, és tette elérhetővé más autógyártók számára, hogy felgyorsítsa a mobilitás környezetvédelmi szempontból elodázhatatlan villamosítási folyamatát.