Akiknél a szonda alkoholos befolyásoltságot jelez, azt azonnal őrizetbe veszik, és a szabálysértési bírság kiszabásáig, vagy az ítéletig nem is engedik ki – hangzott el az M1 Híradójában.

Az ittas vezetők tavaly csaknem 1400 balesetet okoztak itthon, ami az összes, személyi sérüléssel járó baleset nyolc százaléka. A halálos baleseteknél az ittasság a második leggyakoribb ok.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem cáfolta, hogy a hatóságok bekeményítettek az ittas járművezetőkkel szemben.

Akinél a műszer a nullánál nagyobb légalkohol-koncentrációt jelez, azt 0,25 ezrelék alatt szabálysértési, afölött bűnügyi őrizetbe veszik. Az ittas vezetéssel meggyanúsított sofőröket az ügyészség gyorsított eljárásban állítja bíróság elé.

UPDATE:

Hétfőn reggel, 9 órakor felhívta a rendőrség szerkesztőségünket, és megkértek, hogy közöljük: hibát követett el az M1 Híradója, ugyanis nem felel meg a valóságnak, hogy azonnal és automatikusan őrizetbe veszik az ittas vezetőket, és az sem igaz, hogy a szabálysértési bírságig bent tartják őket.