Bár a fiatalok többségének nincs autója, jelentős részük ezen változtatna a jövőben a K&H ifjúsági indexe szerint. A felmérés a 19-29 éves fiatalok autóhelyzetét vizsgálta az idei második negyedévben.

Az érintettek 61 százalékának nincs autója, 11 százalékuk gyakran másét használja, és mindössze 28 százalékuk rendelkezik saját gépkocsival. Az aktív keresőknél ez az arány 39 százalék, míg a diákoknál mindössze 18 százalék.

A kutatásból az is kiderül, hogy egyre kevesebb fiatalnak nincs autója: míg 2013-ban 80 százalékuknak nem volt kocsija, addig az elmúlt években azonban fokozatosan csökkent az arányuk a 60-70 százalékos tartományba.

A felmérésből az is kiderül, hogy a fiatalok 23 százaléka tervezi azt, hogy autót vásárol a következő három évben, 28 százalék pedig még nem biztos benne, de nem is zárja ki ezt teljesen. Az autóvásárlást tervezők közül 10-ből 6-an, azaz 63 százalék, kizárólag saját forrásból finanszírozná a vásárlást. Minden harmadik válaszadó (28 százalék) azonban azt mondta, hogy az autó árának legalább felét hitelből fizetnék ki, ez pedig rekordmagas érték a felmérés történetében.

A K&H szakértői szerint a fokozott hitelfelvételi kedv részben azzal magyarázható, hogy alacsony kamatok mellett juthatnak kölcsönhöz a fiatalok. Az autóvásárlást egyébként átlagosan havi 35 ezer forintos fix törlesztésű hitelből finanszírozzák.