A pörkölés során száraz hártya válik le a kávészemekről. Ez egy akkora cégnél, mint a McDonald’s, évi több ezer tonna szerves hulladékot jelent – ezt a bioszemetet használják most fel műanyagok gyártására. Rájöttek ugyanis, hogy ha a héjat magas hőmérsékleten és alacsony oxigénkoncentráció mellett műanyagba, illetve egyéb adalékanyagokba keverik be, majd pelletet készítenek belőle, akkor a keverék különféle formákba préselhető.

A kávéhéj-kompozit jellemzői megfelelnek az olyan alkatrészekre érvényes specifikációknak, mint a fényszóróház és más, a belső térben vagy a motortérben használt komponensek. Az így gyártott alkatrészek súlya mintegy 20 százalékkal kisebb, és előállításuk is 25 százalékkal kevesebb energiát igényel a formázás során.

Gyorséttermi maradékból gyárt autót a Ford 1
Gyorséttermi maradékból gyárt autót a Ford 2

Gyorséttermi maradékból gyárt autót a Ford

Gyorséttermi maradékból gyárt autót a Ford 6
Gyorséttermi maradékból gyárt autót a Ford 7
Gyorséttermi maradékból gyárt autót a Ford 8
Fotó megosztása:

A Ford szerint a héj felhasználásával gyártott alkatrészek hőtani jellemzői lényegesen jobbak, mint a jelenleg alkalmazott anyagoké.

A tervek szerint a McDonald’s az Észak-Amerikában keletkező kávéhéj jelentős részét a Fordhoz szállítja majd, hogy azt járműalkatrészekben használják fel. A projektben részt vesz még a fényszórókat gyártó Varroc Lighting Systems, illetve a kávéhéj feldolgozását végző Competitive Green Technologies vállalat is.

Gyorséttermi maradékból gyárt autót a Ford 9