A 8,3 millió lakosú Bangkokban nem jó közlekedni. Zaj van, szmog és zsúfoltság – tökéletes helyszín tehát egy olyan kísérlethez, amely a forgalom enyhítését, a városok élhetőbbé tételét tűzte ki céljául

A Toyota mobilitási alapítványa, a 2014-ben létrehozott Toyota Mobility Foundation közintézményekkel és piaci szereplőkkel közösen olyan projektet indít útjára a thaiföldi fővárosban, amelytől pontosan ezt várják. A TMF know-how-ján kívül félmilliárd forintnak megfelelő támogatással is segíti a projekt sikerét.

Adatokkal harcolnak a dugók ellen 1
Adatokkal harcolnak a dugók ellen 2

Adatokkal harcolnak a dugók ellen

Adatokkal harcolnak a dugók ellen

Adatokkal harcolnak a dugók ellen 7
Adatokkal harcolnak a dugók ellen 8
Adatokkal harcolnak a dugók ellen 9
Adatokkal harcolnak a dugók ellen 10
Fotó megosztása:

A 2019 novemberétől várhatóan 2021 elejéig zajló Rama4 Modell projekt keretében a legkülönfélébb forrásokból származó, hatalmas adatmennyiségeket – taxitársaságok és tömegközlekedési vállalatok járműveinek műholdas navigációs berendezéseiből, térfigyelő kamerákból és egyéb szenzorokból származó információkat – elemeznek ki mesterséges intelligencia segítségével.

Az így kapott értékeket felhasználva igyekeznek megérteni és megjeleníteni a pillanatnyi forgalmi állapotokat, majd a felfedezhető szabályszerűségek alapján prognosztizálni a jövőbeli kritikus közlekedési helyzeteket. A projekt végső célja, hogy kiderítsék, hogyan lehet mindezt hatékony forgalomirányító rendszerek, közlekedési hálózatok tervezésére, illetve várostervezési folyamatok során felhasználni.

Adatokkal harcolnak a dugók ellen 11