Tavaly a sors elvette, idén a sors visszaadta. Turán Frigyes 2018-ban az akkor még Nyíregyháza-ralinak nevezett viadal utolsó gyorsasági szakaszán veszítette el a győzelmet, azzal együtt a magyar bajnoki címet. Egy évvel később – immár a Rali Európa-bajnokság (FIA ERC) záró futamaként megrendezett Rally Hungary-n – Frici azzal jött le a Telkibánya és Újhuta között lefutott záró gyorsaságiról, hogy talán még a dobogóról is lecsúszott. A Škoda Fabia R5 légfúvókái ugyanis bedugultak, szélvédő bepárásodott, a volt magyar bajnok alig látott valamit, ezért nem merte padlóig nyomni a gázt.

Magyar győzelem a nyíregyházi rali-Eb futamon! 1

Turán Frigyes és navigátora, Bagaméri László

De mint az autósportban oly sokszor, most is a végén csattant az ostor. Előbb az Eb-címért hajtó angol Chris Ingram, majd a futamgyőzelemért hasító orosz Alekszej Lukjanuk kapott defektet az utolsó gyorsaságin, ami három dolgot jelentett. Egyrészt Lukjanuk idén a második győzelmét (és sokadik pontszerző helyét) bukta el az utolsó kilométereken. Turán Friciéket kárpótolta a sors, ugyanis okosan felépített, precíz és gyors versenyzéssel megnyerték a Nyíregyháza központtal megrendezett viadalt. A 25 éves Ingram pedig annak örülhetett, hogy a negyedik hellyel megszerezte az ERC Európa-bajnoki címét.

Magyar győzelem a nyíregyházi rali-Eb futamon! 2

Chris Ingram

„Fantasztikus! Már úton voltam a szervizparkba, amikor hívott a csapat, hogy nem harmadikok vagyunk, hanem elsők. El sem hittem! El kellett telnie egy kis időnek, hogy felfogjam, ez nagyon megérintett” – nyilatkozta Frici közvetlenül a futam után. „Először azt hittem, az utolsó gyorsasági nem hiányzik már egyáltalán, mert nagyon rosszak voltak a körülmények a leszálló köd miatt. De most már azt gondolom, nagyon is kellett! A verseny összességében remek volt, szeretem ezeket a pályákat, csak az eső rontotta kissé az összhangot, de ezek után mér minden szép – tette hozzá Turán. A Hankook gumikat használó magyar autós a kevesek egyike volt, akik defekt nélkül végig tudták csinálni a gumigyilkos versenyt.

Turán és Bagaméri vasárnapi sikere az első magyar Európa-bajnoki futamgyőzelem ifjabb Tóth János és Tóth Imre 2003-as Budapest-ralin aratott győzelme óta, amelyet egy Peugeot 206WRC-vel értek el. További érdekesség, hogy Turán csupán a második versenyét teljesítette a Škoda Fabia R5-tel.

Az ERC Rally Hungary végeredménye
13 gyorsasági szakasz, 211 km

  1. Turán/Bagaméri (magyar) Škoda Fabia R5 2:11:28,0 óra
  2. Lukjanyuk, Arnautov (orosz) Citroën C3 R5 +33,7 mp.h.
  3. Devine, Hoy (ír) Hyundai i20 R5 +1:25,9
  4. Ingram, Whittock (brit) Škoda Fabia R5 +1:48,5
  5. Herczig, Ferencz (magyar) VW Polo GTI R5 +3:12,3
  6. Velenczei, Zsíros (magyar) Citroën C3 R5 +4:28,4

szöveg: Simon István Fotók: Rally Hungary