Ma már korántsem annyira jó móka japán császárnak lenni, mint száz éve – hogy csak a legnagyobb veszteséget említsük, már nem tekintik istennek az embert. Másfelől viszont olyan autóban utazhat, amiben se előtte, se utána senki a világon.

Elkészült a legcsászárabb kabrió 1

Azt már májusban lehetett tudni, hogy a Toyota különleges autót épít az új császár, Naruhito trónra lépési ünnepségére. Mégsem elvárható, hogy az ifjú, mindössze 59 éves uralkodó egy kivénhedt Rolls-Royce-ban parádézzon alattvalói előtt, ezért a Century hiperlimuzinból készítettek neki egy nyitott verziót.

A műszaki adatok nem ismertek, azon túl, hogy a hátsó üléssort 40 mm-rel megemelték, a háttámlákat pedig 26°-os szögben rögzítették – így elég kényelmetlen, viszont jól láthatja majd a császári párt a nép, amint a rezidenciájuk és a császári palota közötti utat lépéstempóban megteszik.

Elkészült a legcsászárabb kabrió 2

Ezt az 1990-est Rolls-Royce Corniche III-ast harminc éve használja a császári udvar. Állítólag csak kétszer vették elő a naftalinból. További sorsa nem ismert.

A fotókról egyébként nagyon úgy tűnik, hogy nincs becsukható teteje az autónak – minek is volna, hiszen parádézásra készült; ha esik az eső, elővesznek egy zárt karosszériás Century-t. Persze építhettek volna leszerelhető plexitetős kabriólimuzint is, mint a Lexus Európában…