A rendőrség által gyűjtött előzetes – a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2019. január 1. és június 30. között összesen 7476 személysérüléses közúti balesetet okoztak a hazai úthálózaton, 3,5%-kal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 7747 balesetet regisztráltak).

A halálos, súlyos sérüléses, valamint a könnyű sérüléses balesetek terén egyaránt csökkenő tendencia mutatható ki, ahol – a felsorolás sorrendjének megfelelően – 21,6%-os, 5,5%-os, valamint 1,8%-os a csökkenés. Az év első felében összesen 234-en vesztették életüket hazánk közútjain – még a hazai közúti közlekedésbiztonság eddigi legsikeresebb évében, 2013-ban is több halálos áldozatot regisztráltak január és június közötti időszakban (238).

A halálos áldozatokon túlmenően a súlyosan sérült személyek száma január óta 4,3%-kal (2468 főről 2363 főre), a könnyebben sérültek száma pedig 3,0%-kal (7541 főről 7314 főre) csökkent.

Évek óta töretlenül kedvező tendencia mutatható ki az ittasan okozott balesetek terén. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya a tavalyi 8,51%-ról 8,01%-ra csökkent, ami időarányosan tekintve rekordalacsony értéknek számít évtizedünkben.

Az ORFK napi jelentéseinek összesített adatai alapján idén az első hat hónapban tízzel több halálos áldozat nélküli napot regisztrálhattunk (70 napot), mint tavaly azonos időszakban. A járművezetői kategóriákat alapul véve kizárólag a meghalt motorkerékpárosok számában tapasztalható növekedés (+4 fővel).

Ezzel szemben a meghalt személygépkocsi-vezetők száma 13 fővel, a tehergépkocsi-vezetőké 4 fővel, az utasoké 20 fővel, a gyalogosoké pedig 10 fővel csökkent tavalyhoz képest. Az év eddig eltelt hat hónapjában a közúti közlekedés egy gyermek halálát követelte.