Modellciklusa végén jár a harmadik generációs Audi A3-as, melynek csúcsmodellje, az RS3 sem fogja sokkal tovább húzni. Az 1-es BMW legsportosabb változata már négyhengeres és jóval kisebb teljesítményű, a Mercedes-AMG A-osztálya pedig komoly erőkkel és drift móddal lett gazdagabb. Ezek között igazi különlegesség az öthengeres turbómotorral szerelt RS3.

Gyári állapotában is komoly számokat hoz. A 2,5 literes turbómotor 400 lóerőt tud, mellé 480 Nm nyomatéka van. 4,1 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra és akár 280-nal is száguldhat, ha az Audi feloldja az elektronikus korlátozást. Ezt fejelte meg még utoljára az ABT, akiknek elég nagy tapasztalata van abban, hogy miként lehet izgalmasabbá tenni az Audikat.

285-tel repeszthet az ABT tuningolt RS3-asa 2

Az ABT RS3-asának átdolgozott motorjából 464 lóerő jön ki, nyomatékból pedig 540 Nm áll rendelkezésre. Így már az izmos kompakt kevesebb mint 4 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra, a végsebesség pedig 285 km/órára nő. A szebb számokon kívül néhány elhanyagolható esztétikai kelléket kínál még az ABT, mint a kamu oldalsó légkilépők. Lényegesebb azonban, hogy komolyabb fékeket és sportosabb futóművet is kínálnak az autóhoz.