Háborog az amerikai autós közösség a sacramento megyei törvények miatt. Kalifornia ezen részén élő autósai eléggé dühösek, ugyanis a szabályozások szerint szinte minden otthon végzett javítás vagy egyéb munka illegálisnak minősül.

Hasonló törvényeket máshol is találhatunk az Egyesült Államokban, de ennyire talán egyik sem radikális, mint a nyugati parti megyében. A szabályozás mindössze néhány apróbb javítást engedélyez otthoni körülmények között, mint például a fékek, az olaj és az olajszűrő cseréje, a lapos, illetve defektes gumi szervizelése, valamint hasonló kisebb volumenű dolgokat.

A legtöbben ezzel elégedettek is volnánk, hiszen a többi teendőt inkább szakemberre bízzuk, azonban a törvény ezek után válik egy kissé keszekuszává. A szabályozás könnyen megszeghető, ha

  • olyan szerszámokat használunk, melyek nem találhatóak meg a lakóhelyeken általánosságban
  • egy zárható garázson kívül végezzük a munkát, és az autó 24 órán át üzemképtelen marad.

A törvény ezzel gyakorlatilag kizárja a garázzsal nem rendelkező embereket, így ők szinte hozzá sem nyúlhatnak az autóikhoz. Ráadásul azt sem lehet tudni pontosan, hogy mi számít megfelelő, még a törvény betűinek megfelelő szerszámnak.

Tilos az amerikaiaknak otthon bütykölgetni az autóikat 1

Ilyen nincs minden háztartásban, vajon ezért is jár a büntetés?

Mindenesetre volt már büntetés a szabályozás miatt, egy férfi 430 dolláros (125 ezer forintos) bírságot kapott. Fellebbezni nem sok értelme van, ugyanis a meghallgatás 700 dollárba kerül.

Hogy miért döntött a megye így? “A nagyobb javításoknál felszabaduló vegyi anyagok beszennyezhetik a környéket és veszélybe sodorhatják a lakosok egészségét és jólétét. Továbbá az ilyen munkálatok növelik a járműforgalmat, és a látvány rontja az ingatlanok értékét” – áll az indoklásban.