Durván másfél méter vastag jég borította be Guadalajara városát a hévégén, amikor vasárnap hajnalban eddig soha nem látott vihar csapott le a városra.

Ilyen felvételeket általában csak a mozivásznon lát az ember, egy-egy világvége filmben, de sajnos ez most a valóság. A tartomány kormányzója, Enrique Alfaro azt írta ki közösségi oldalára, hogy soha nem látott jégesőről van szó.

Ezek a friss fotók bizonyítják, hogy a klímaváltozás épp most történik 1

A jégeső akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelen levő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullanak.

A jégeső jéggömbök vagy szabálytalan jégrögök formájában, mindig konvektív felhőből – legtöbbször zivatarfelhőből – hulló csapadék. Akkor beszélünk jégesőről, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t. Ennél kisebb méret esetén jégdaráról van szó.

Ezek a friss fotók bizonyítják, hogy a klímaváltozás épp most történik 2

Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni, egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

Ezek a friss fotók bizonyítják, hogy a klímaváltozás épp most történik 3

Videón, ahogy egy nyerges vontató a jégolvadékban halad a város utcáin. Egészen elképesztő látvány.