Az Aiways nem egy elgépelt rágógumi-márka, nem is légitársaság, hanem egyike azoknak a kínai autógyártóknak, amelyek a semmiből kinőve igyekeznek megvetni lábukat az automobil új korszakában.

Robot mászkál a családi okosbusz tetején 1

A márka legújabb tanulmánya, az U7 Ion tanulmány annyira tetszetős, amennyire egy számítógéppel tervezett buszlimuzin lehet; de legalább áramvonalas: erről gondoskodnak a visszapillantó kamerák, a rejtett kilincsek és a fedett keréktárcsák.

Robot mászkál a családi okosbusz tetején 2

Robot mászkál a családi okosbusz tetején 3

A B-oszlop nélküli karosszéria és a szekrényajtóként nyíló oldalajtók kényelmessé teszik a beszállást. A középső ülések bármerre forgathatók; ki- és beszálláshoz automatikusan a külvilág felé forognak, megkönnyítve az utasok mozgását.

Robot mászkál a családi okosbusz tetején 4

Az autó figyeli az utasok közötti beszélgetés hangszínét, és ettől függően módosítja a belső világítás fényerejét, illetve színét. Emellett még egy digitális útitársat is kapunk az autóhoz. A plafonon élő, folyamatosan tanuló robot hang- és személyfelismerő képességekkel rendelkezik, valamint gyerekfelügyeletre is alkalmas.
(A képen legfelül épp csak észrevehető a robot; az alábbi, teljes utasteret ábrázoló fotón jobban látható)

Robot mászkál a családi okosbusz tetején 5

Nem kevesebb, mint tizenkét monitort találunk az autóban, az egyiket a kormánykerék közepén. Egy másik egy mozgatható asztalkán kapott helyet: ez hűtőszekrényt, légtisztító berendezés, valamint hűthető és fűthető pohártartókat is magában foglal, és szabadon tologatható a két első üléssor között.