Nehezen tudnánk olyan autógyártót mutatni, aki ne kínálna legalább egy modelljéhez hatalmas digitális műszeregységet. Ezen minden adat megjeleníthető, pont, mint a mobiltelefonokon. Talán azonban pont ez a baj: egy nemzetközi felmérés szerint a felnőttek 69 százaléka örülne, ha minden nap kötelező volna bizonyos időre kütyümentesíteni az életüket, 76 százalékuk pedig örömmel törődne jobban saját magával.

A nyártól kapható, új Ford Explorer ezért mindenféle modern elektronikus ketyere mellett a kikapcsolás lehetőségét is kínálja. Egy másik tanulmány szerint az amerikaiak napjaik több mint felét azzal töltik, hogy képernyőn megjelenő információkat dolgozzanak fel, így nyilván sokan fognak örülni a Mindful (azaz elmélyülő, gondolkodó, tűnődő) üzemmódnak, amely megnyugtatóan üres képernyőt tár eléjük: ez mindössze az üzemanyagszintet és a sebességet jeleníti meg.

Digitális detoxikálót építettek ebbe az autóba 2

Az emberek jelentős része képtelen elengedni a telefonját, a tabletjét, ugyanakkor mind többen gondolják úgy, hogy ez nem normális – mondta a Ford globális fogyasztói trendek elemzéséért felelős szakértője, Sheryl Connelly. Az Explorer meditációs képernyője ráadásul nemcsak üres, de kék is, ami állítólag pihentető, nyugtató hatású szín.

(Bízunk benne, hogy a Ford által a hír illusztrációjaként közölt, legfelül látható nagy fotó NEM ezt a megnyugtató meditatív monitort ábrázolja: ezen ugyanis egy csomó olyan extra információ is látható, a zeneszámtól kezdve a fedélzeti számítógép adataiig, amelyek a legkevésbé sem tartoznak bele a minimalizmus fogalmába – vagy ha igen, akkor nagyobb a baj, mint gondoltuk.)