Rengeteg közúti baleset történik amiatt, hogy a járművezető valamilyen más, figyelmet elvonó tevékenységet folytat vezetés közben. A leggyakoribb, manapság egyre több sérülést okozó ilyen tevékenység a vezetés közbeni telefonálás, de számos egyéb tényező is elvonja a figyelmet.

Külföldi szakértők már évtizedekkel ezelőtt felvetették, hogy a dohányzás is hasonlóan a többi tevékenységhez, szintén a vezető koncentrációját csökkenti. A sofőrnek ugyanis ilyenkor az egyik kezében ott van a cigaretta, ami máris nagyobb kockázatot jelent baleseti szempontból. Emellett azonban önkéntelenül is a lehulló hamura, illetve a hamu tartóba helyezésére irányul a figyelem a vezetés helyett.

A napokban Olaszországból érkeztek olyan információk, melyek szerint az ottani utakon teljesen betilthatják a dohányzást a személyautókban. Valamilyen szinten már él egy szabály ezzel kapcsolatban: ha terhes nő, vagy 12 éven aluli gyermek is van az utasok között, az autóban nem szabad füstölni.

A javaslat bevezetéséről még zajlanak a viták. A többség támogatja a tervet, az ellenzők azonban azt állítják, hogy a vitatott ötlet az egyén szabadságát és az önálló döntés meghozatalához való jogát korlátozza.