Az elmúlt egy évben hány meghibásodással találkozott 2000 után gyártott autójában: erre az egyszerű kérdésre várt választ az amerikai központú, de globálisan tevékenykedő Consumer Reports. Tizenhét különböző kategóriába sorolva listázzák a hibákat, majd ezek alapján a CR szerkesztői összeállítják a legmegbízhatóbb modellek, illetve márkák rangsorát.

A jó hír, hogy a legrosszabbak (azaz az átlag alatt teljesítők) egy tősgyökeres európai márka kivételével mind amerikaiak – a rossz, hogy közülük kettőt kívánatosként forgalmaznak az óvilágban. Hogy európai szemmel nézve is informatívabb legyen a lista, a 29 tagú mezőnyt megfelezve most a leggyengébb 15 márkát soroljuk fel – köztük bőven akadnak európai vagy nálunk is forgalmazott márkák.

A 15. helyen a Honda végzett, 9 helyet zuhanva a tavalyi évről. Hatalmas szórással teljesítettek termékei, a legjobbak és a legrosszabbak között végezve, így került az átlagosok között is a legátlagosabb helyre a márka. A 16. helyen a Volkswagen, mögötte a Mercedes-Benz végzett, őket három észak-amerikai márka: a Ford, a Buick és a Lincoln követte.

Ezek voltak az átlagos pontszámot teljesítő márkák; a hátralévő kilenc megbízhatósága átlag alatti a CR ügyféltapasztalatai szerint. A sok, nálunk nem kapható márka mellett háromnak ismerősen csenghet a neve: a Jeep (22. helyezés) és a Tesla (27. hely) egyaránt keresett márkák Európában. A legszomorúbb viszont a sereghajtó Volvo helyezése: érdekes, hogy 2013-ig rendszeresen a Top 10-ben végzett a svéd márka, amikor is a 7. legmegbízhatóbb márkaként zárta a felmérést.

Ezek a legkevésbé megbízható autómárkák 1

A 15-29. helyen végzett márkák. A fekete sáv azt a tartományt jelzi, amelyben a márka egyes típusainak egyedi eredményei estek.