A rendőrségi eljárást felgyorsító robotjármű terveit szabadalmaztatta a Motorola. A rendőrautó sofőr nélkül szállítja el a letartóztatás pontjáról a gyanúsítottat, ám ennél sokkal többre képes.

A fedélzeten elhelyezett kétirányú kommunikációs rendszerek ugyanis egy füst alatt elvégzik mindazokat az adminisztratív feladatokat, amelyekre ma a rendőrőrsön kerül sor.

Önjáró rendőrautó készül Amerikában 1
Önjáró rendőrautó készül Amerikában 2

Önjáró rendőrautó készül Amerikában

Önjáró rendőrautó készül Amerikában 6
Önjáró rendőrautó készül Amerikában 7
Önjáró rendőrautó készül Amerikában 8
Fotó megosztása:

Az autó beépített arcfelismerővel, ujjlenyomat-leolvasóval és alkoholszondával rendelkezik, így amint beszáll a gyanúsított, rögtön előhívható a priusza, illetve tisztázható, hogy fogyasztott-e alkoholt. Az autó ezt követően felolvassa a jogait, videokapcsolatot teremt egy védőügyvéddel és egy bíróval, és amennyiben sikerült megállapítani az óvadék összegét, a delikvens egy bankkártya terminálon keresztül akár menet közben be is fizetheti azt, így végső soron be sem kell őt vinni az őrsre, az ügy tárgyalásáig szabadon távozhat.

Önjáró rendőrautó készül Amerikában 9

Hogy ez az eljárás elfogadható-e jogi, illetve társadalmi szempontból, nem tudjuk. Műszakilag azonban érdekes felhasználási területről beszélünk, amely felszabadíthatja a rendőrséget az enyhébb kihágásokkal kapcsolatos papírmunkák alól, lehetővé téve, hogy a nagyobb horderejű ügyekre koncentráljanak.