Meglepően sok tűzeset történt szombaton, Magyarországon.  A Katasztrófavédelem összesen tíz komolyabb eseményt jelzett honlapján este hétig. Melléképület, mezőgazdasági és ipari létesítmény is lángolt, de Mórahalom mellett az aljnövényzet égett. Ugyanakkor öt esetben közlekedési jármű miatt volt szükség a tűzoltókra. Vélhetően a kánikulának is szerepe van a megszaporodott estekben. (Lentebb néhány hasznos tanáccsal is szolgálunk, hogy mire érdemes figyelni)

Reggel nyolc óra előtt kezdődött a gépjárműtüzek sora, amikor is kigyulladt egy gépkocsi motortere és részben az utastere az M3-as autópálya mezőkövesdi lehajtójánál. A járműben négyen utaztak, nem sérültek meg az eset során. A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók két vízsugárral megfékezték a tüzet.

Két órával később a 8612-es úton, Nagylózs térségében gyulladt ki és lángolt teljes terjedelmében egy személygépkocsi. A nagylózsi önkéntes tűzoltók két vízsugárral oltották a lángokat, az utómunkálatokat a soproni és a kapuvári hivatásos tűzoltók is beszálltak.  Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Lángolnak az autók az országban 1Nagyjából dél körül Egerben, a Cifrakapu utcában volt szükség a tűzoltókra. Ott egy személyautó motorterében keletkezett tűz. A tűzesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik egy vízsugárral eloltották a lángokat. Itt sem sérült meg senki. Négy óra után Kőszegről érkezett jelentés, ahol egy személyautó gyulladt ki a Meskó utcában. Az önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat. Kora este Oroszlány külterületén a Nyíres dűlőn gyulladt ki egy autó fél hét körül. Az autó kiégett, mire eloltották a lángokat

Azt autóban okozhat tüzet a benzin és az olaj is, amely egy-egy felhevült alkatrészre folyva belobbanhat. A turbó, a kipufogó, illetve a motortér egyes részei több száz fokra hevülhetnek. Emellett ott vannak az elektromos fogyasztók, illetve vezetékei, amelyek, amelyeknél egy túlterhelés, egy zárlat okozhat szikrát, tüzet.

Mit tegyünk, ha fűstől autó? Az alábbi cikkben kivesézte a Vezess a témát. Érdemes megfogadni a tanácsokat:

Néhány tanács a Katasztrófavédelemtől:

Amit ne tegyük:

  • Egyre többet és erősebben süt a nap, ezért olyan tárgyakat, amelyek hamar felforrósodnak (szemüveg, öngyújtó, parfümös üveg, szeszesitalos üveg), ne tegyünk a kalaptartóra, szélvédő mögé vagy olyan helyre, amely parkolás során erős napsugárzásnak lehet kitéve.
  • Autóban lehetőleg ne dohányozzunk, ha mégis megtesszük, eloltott állapotban, az autó hamutartójába helyezzük a csikket. Ne dobjuk ki az égő cigarettát az autóból, mert a szél a nyitott ablakon visszafújhatja, ha pedig mégis kiesik az autóból, szabadtéri tüzet okozhat.
  • Legyünk tisztában az általunk használt jármű műszaki állapotával. A legtöbb tűz rövidzárlatból, akkumulátor-meghibásodásból, üzemanyagfolyásból, vagy egy nem kellően rögzített kábel kidörzsölődéséből adódik.

Amit tehetünk:

  • Ha füstöt érzünk vagy tüzet látunk, álljunk félre a gépjárművel, és szálljunk ki az utasokkal együtt.
  • Minden esetben hívjuk a tűzoltókat, hiszen akár a biztosító is kérheti a szakvéleményt.
  • Ha az autó légterében keletkezik a tűz, és van nálunk porral oltó készülék, megkezdhetjük az oltást.
  • Amennyiben a motortérben keletkezik a tűz, nem célszerű, ha laikus kezd oltani. A motorháztető felnyitása során égési sérüléseket okozhat a hirtelen kiáramló meleg levegő és a forró karosszéria. A beáramló levegő ráadásul az égést meggyorsítja, így azt kizárólag kibiztosított tűzoltó készülékkel a kezünkben nyissuk ki.