Nem túl rég frissült a Volkswagen Golf legizmosabb és leggyorsabb változata, az összkerék-hajtású R modell. A facelift során a 2 literes, négyhengeres turbómotor 10 lóerőt erősödött, ám az új normáknak köszönhetően ezt most el is veszik a továbbiakban. Szeptembereben lép ugyanis életbe az Euro 6d TEMP károsanyag-kibocsátási norma és a valósághoz közelebb álló WLTP fogyasztásmérő-ciklus.

A változás miatt egyébként több autógyártó is átszervezte a modellek gyártását, például a Porsche komoly készletet halmozott fel, a BMW pedig átmenetileg nem kínál egyes motorváltozatokat, valamint idő előtt vezette ki a kínálatból az M3-ast. A Volkswagen a Golf R esetében a motoron nem változtatott, csupán a kipufogórendszert dolgozták át, hogy megfeleljen az új szabályozásnak. Ez a változás érinti a Seat Leon Cupra-t is, mely 300 lóerő helyett már csak 290 lovas.

Adták és elveszik: gyengébb lesz a legerősebb Golf 1

A Volkswagen Golf R egészen mostanáig 310 lóerős volt, a maximális nyomatéka 400 Nm a DSG váltós modell esetében. 4,6 másodperc alatt gyorsul 100-as tempóra az összkerék-hajtású kompakt és akár közel 270 km/órás sebességgel is száguldhat.