Nevezhetik strukturális kéknek, Morpho-kéknek vagy inspirációkéknek, a Lexus legkékebb fényezése biokémiai csoda, hiszen valójában egyáltalán nem is kék.

Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 1
Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 2

Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé

Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 9
Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 10
Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 11
Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 12
Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 13
Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 14
Fotó megosztása:

A különleges anyaghoz az azúrlepke (Morpho peleides) szárnya adta az ihletet: ezt olyan, mikroszkopikus szemcsék borítják, amelyek kizárólag egy szűk hullámhossz-tartományban verik vissza a fényt. Tizenöt évnyi kutatás után ezt sikerült lemodelleznie a Lexus partnereinek, ám ez csak a megvalósítás első fázisa volt: a festékanyag előállítása nyolc hónapot vesz igénybe, majd hét rétegben viszik fel az autóra egy 12 lépésből álló eljárásban, ezt követi a 20 pontos minőség-ellenőrzési folyamat. Naponta kettő autót tud lefényezni a Lexus motomacsi üzeme, minden egyes autót 300 milliárd nanoszemcse borít, amelyek árnyékban sötétek maradnak, ám közvetlen megvilágításban szinte felrobbannak, olyan élénk kék színben pompáznak.

Egymillióért növeszt lepkeszárnyat a Lexus LC kupé 15

A narancssárga-kék-karbon belső kombó sem mindennapi

Az extrém fényezés nem olcsó: az első piacon, ahol kapható, 554 ezer forintnak megfelelő ausztrál dollárt (2625 AUD) kérnek el érte. Mivel azonban ezen a piacon a metálfényezés eleve alapáras, nem úgy, mint nálunk, nyugodtan hozzáadhatjuk a pórias árnyalatok eleve meredek, 450 ezer forintos felárát, szóval valószínűsíthető, hogy ha kapható lesz is Magyarországon a Morpho-kék LC, minimum egymillió forintot kell majd kifizetni a fényezésért – és vajon mennyibe kerül majd a javítása?!