Hamarosan lejár a jogsim. Amilyen peches vagyok, mindössze három héttel a szülinapom előtt, így az új, születésnaphoz kötött érvényességi idős rendszerben nekem a 7200+4000 forintos megújítási díj (orvosi alkalmassági vizsgálat és a kártya kiállítási díj) nem 10 évre fog szólni, mint eddig, hanem csak 9 évre és három hétre. Na de soha nagyobb bajom ne legyen.

Ahogy forgattam a kis plasztiklapot, próbálva memorizálni, hogy júniusban el_ne_felejtsek elmenni megújítani a jogsit, feltűnt, hogy nem csak azokra a kategóriákra van érvényességi idő feltüntetve rajta, amelyekből annak idején becsülettel levizsgáztam. Az A1, A és B, vagyis motorkerékpár és személyautó kategória mellett valami T és M illetve K betű is szerepel a lapon. Sose tűnődtem el rajta, mi a fene lehet ez. Eddig.

Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 1
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 2

Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival?

Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival?

Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 10
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 11
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 12
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 13
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 14
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 15
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 16
Fotó megosztása:
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 17

Egzotikum: Magyarországon élő török állampolgár jogsija. Ő is vezethet traktort, ha akar

Nem csak eltűnődtem, utána is néztem, és kinyomoztam, hogy miket vezethetek. A borzasztóan szövevényes magyar joganyagban, ha minden igaz, a 24/2005-ös GKM-rendelet melléklete tartalmazza a leghivatalosabban az egyes jogsikategóriák magyarázatát, de hogy melyik jogsi mire is érvényes, az itt nem jelenik meg egyértelműen, és néhány fogalom (pl. a kerti traktor) sincs kifejtve, a rendelet annyit mond erről, hogy “külön jogszabályban” található meg a leírása. Nézegettem tehát még külön jogszabályokat, meg szekunder információforrásokat is bőséggel. Ha minden igaz, akkor a jelen helyzet szerint a következő dolgokat lehet B-s jogsival vezetni:

 • állati erővel vont jármű (nincs rá egyértelmű definíció – bármi, amit állat húz)
 • kerti traktor (ezt a 6/1990-es KÖHÉM-rendelet egész jól leírja: “egytengelyes motoros részből és hozzákapcsolt egytengelyes pótkocsiból álló, … 15 km/h sebességnél gyorsabban haladni nem képes lassú jármű)
 • 3500 kg-ot meg nem haladó össztömegű személygépkocsi vagy tehergépkocsi (ezt tudtuk eddig is, ugye)
 • na most ez érdekes: az autó vagy kisteherautó után köthető 750 kg-ot meg nem haladó tömegű pótkocsi úgy, hogy a szerelvény össztömege a 4250 kg-ot ne haladja meg. De köthető 750 kilónál nehezebb utánfutó vagy pótkocsi is a vontató járműhöz, ha a vontatmány nem nehezebb a vontatónál és az össztömeg nem éri el a 3,5 tonnát. Tehát az elméleti maximum, amit elvontathatunk B-s jogsival, egy 1750 kilós lakókocsi vagy utánfutó, de ezt csak egy pont 1750 kilós megengedett legnagyobb össztömegű autóval vontathatjuk, nehezebbel már nem.
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 18

Állati erővel vont jármű: simán mehet B-vel. Egy érdekes szabály, ha megpróbálnád: feltett karral kell jelezni, ha az állat ijedős, ilyenkor a többi jármű vezetője köteles lassítani, vagy akár megállni, amíg el nem múlik a veszély

Van egy B1 kategória is, régebbi jogsikon nem szerepel külön, újabbakon igen, és ilyenkor a B-s jogsisoknál ez a sor is ki van töltve. A B1 be tartoznak a magyar közlekedés-szabályozás legviccesebb fából vaskarikái, a négykerekű motorkerékpárok:

 • négykerekű motorkerékpárok, amelyek terheletlen tömege nem haladja meg a 400 kg-ot (L7e kategória) (az árufuvarozásra szánt járművek esetében az 550 kg-ot), az elektromos járművek esetében az akkumulátorok tömegét nem számítva, és amelyek legnagyobb hasznos teljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot; ezek a járművek motoros tricikliknek minősülnek, és teljesíteniük kell az L5e kategóriába tartozó motoros triciklikre alkalmazandó műszaki követelményeket, kivéve, ha külön irányelvekben ettől eltérő rendelkezés szerepel. (idéztem a jogszabályból, nem mertem értelmezni ezt a leírást – a szerző)
Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 19

Quad: 14 kW-ig erre is jó a B-s jogsi

A B-s jogsihoz (sőt: bármelyik nemzetközi kategóriához, tehát az A-hoz is) automatikusan jár néhány úgynevezett nemzeti kategória vezetési engedélye is, ezek azok a fura betűk ott lenn. A T kategória:

 • mezőgazdasági vontató (traktor vagy erdészeti vontató) és két nehéz pótkocsi (Ha a T-kategória mellett szerepel a 185-ös kiegészítés, akkor csak egy könnyű pótkocsit vontathatunk.)
 • Lassú jármú és egy könnyű pótkocsi. (A lassú jármű abban különbözik a traktortól, hogy piros a rendszáma és nem tud gyorsabban menni 25 km/h-nál)
 • (valamint ez a kategória jogosítana a kerti traktorra és a lovaskocsira is, de az már megvolt a B-nél)
 • segédmotoros kerékpár

Az M kategória:

 • segédmotoros kerékpár már megint
 • “mopedautó”, de csak a kisebbek, vagyis a 350 kg-nál nem nagyobb saját tömegű, 45 km/h-nál nem gyorsabb négykerekű izé
 • lovaskocsi, kerti traktor még egyszer

A K kategória pedig újra csak a lovaskocsi és a kerti traktor. Érdekes, hogy az én jogsimban van T is, M is, K is, de van kolléga, akinek kevésbé redundáns az okmánya és csak T meg K van benne:

Tudtad, mi mindent vezethetsz egy sima B-kategóriás jogsival? 20

Van, akinek kevesebb betű jutott, viszont szerepel a B1 is a jogsijában

Vigyázat azonban, mert az, hogy a B-s jogsival lehet például pótkocsis rotációs kapát vezetni, nem jelenti azt, hogy ennek a csodálatos járműnek ne kellene még kismillió előírásnak megfelelni! Csak pár példa: olyan féknek kell lenni rajta, ami 2 m/s2 mértékű lassulást eredményez, meg hogy elöl fehér, nem háromszög alakú fényvisszaverőknek is kell rajta lenni – és így tovább. Szóval, kedves olvasók, bármilyen egzotikus, eddig sosem próbált eszköz vezetésére is támad kedvetek a cikk elolvasása után, mielőtt nyeregbe, bakra vagy ülőkére pattantok, feltétlenül nézzetek utána, hogy a jogsin kívül még milyen egyéb szabályoknak kell megfelelni a legális száguldozáshoz! Jó szórakozást!