A rendőrségi közlemény röviden összefoglalva: tévedés, hogy május 20. után egy újabb papírt is át kell adnia az autósoknak igazoltatás során, a rendőrök nem fognak műszaki vizsgálati bizonyítványt kérni.

“Az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2/2018. (II. 5.) NFM rendelet több ponton módosította a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet” – kezdődik a rendőrség közleménye.

“A szöveg alapján megállapítható, hogy a sajtóhírek helytelen jogértelmezés eredményeként születtek, mivel a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag járműhonosítási eljárásra értendő.”

Vagyis, ha valaki külföldről hoz be az autót, annak műszaki vizsgájánál lehet szükség a papírra a közúti közlekedési ellenőrzés során annak bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni.

Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani.