Az ENSZ Tiszta Tenger kampányához kapcsolódva 2019 végére teljesen felhagy az eldobható műanyag evőeszközök, poharak és tárolódobozok használatával a Volvo Cars.

A döntés következtében a becslések szerint több mint 20 millió műanyag tárgyat váltanak ki biológiailag lebomló, papír, papírpép vagy fa alapú eszközzel. Ezt a mennyiséget természetesen nem belső használat során termeli ki a Volvo: a különböző sajtó- és ügyfélrendezvények is iszonyatos hulladékforrásnak számítanak.

Hadat üzent az eldobható műanyagoknak a Volvo 1

„Nem várhatunk a törvényi megszorításokra. A következő 10-15 év során közel kétszeresére növekedhet a világ műanyag-termelése, és ennek egy része óhatatlanul a tengerben végzi, hacsak nem teszünk ellene. Ezért is örülünk annyira a Volvo kezdeményezésének, amivel példát mutat másoknak, és felhívja a figyelmet a veszélyre, a beavatkozás fontosságára.” – mondta Lisa Emelia Svensson, az ENSZ környezetvédelmi hivatalának óceánügyi igazgatója.

A Volvo becslései szerint már 2018-ban – amikor a globális sajtórendezvényekről, valamint a Volvo kínai, belgiumi, észak-amerikai, svédországi és malajziai gyártólétesítményeiben működő üzemi étkezdékből tiltják ki a műanyagokat – több mint 140 tonnányi eldobható műanyagtól mentesítik a környezetet. 2019-ben a helyi rendezvények szintjén, illetve az egyes országos és regionális forgalmazóknál is kötelezővé válik a váltás.

Hadat üzent az eldobható műanyagoknak a Volvo 2

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race

Nem ez az első támadás, amelyet a műanyagok ellen intéz a Volvo: az idei Volvo Ocean Race vitorlás regattán 300 ezer euró értékű támogatással tették lehetővé, hogy kutatók olyan érzékelőkkel szerelhessék fel a mezőny egy részét, amelyek segítenek képet kapni a világtengerek legtávolabbi pontjainak élővilágáról és szennyezettségéről. Sőt, a Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race különkiadás padlószőnyegeit 100 százalékig újrahasznosított műanyagokból – többek között elhasznált halászhálókból – álló Econyl anyagból készítették.

A probléma egyébként nem valami távoli, jelentéktelen, médiákban túlfújt dolog: amellett, hogy fúj és csúnya, a világtengereket elborító kb 270 ezer tonna műanyag mindegy 700 állatfajt sodort közvetlenül a kihalás szélére (mert beleakadnak vagy megeszik). Ráadásul a napsütés hatására lebomló műanyag parányi, szemmel szinte láthatatlan részecskéi pont úgy néznek ki, mint amivel a tengeri tápláléklánc alapját adó zooplanktonok táplálkoznak – csak persze ezek mérgező, megemészthetetlen szmötyik, amitől elpusztulnak a planktonok, valamint mindazok a halak és tengeri állatok, amelyek a planktonokat megeszik.