A ma nagy népszerűségnek örvendő textilanyagot még a Toray vegyipari gyár mérnöke fejlesztette ki és szabadalmaztatta a ’70-es években, aztán Okamoto Mijosi találmányát a milánói  Alcantara SpA kezdte gyártani és forgalmazni. A különleges eljárással készülő anyagot aztán addig fejlesztették, amíg rá nem jöttek, hogy miként tudják előállítani minden színben és formában.

A bőrhöz képest számos előnye van az Alcantara bevonatnak, például jobban tapad és könnyebb is. Bár az autógyártók nagy valószínűséggel még azért is kedvelik, mert olcsóbb. Többek számára pedig azt jelenthet lelki nyugalmat, hogy nem állatokról nyúzzák le.

Leginkább sportkocsik kormányán és ülésein, valamint luxusautókban található egyre nagyobb felületeken belőle. A kereslet folyamatosan növekszik és a gyár igazgatója, Andrea Boragno szerint már a megkeresések 20%-ára nemet kell mondaniuk, nem tudnak többet termelni. Az értékesítéseik 10%-át az USA, közel 30%-át az ázsiai piac, a döntő többségét, 60%-ot Európa jelenti. A kereslet kielégítésére a következő öt évben meg kell majd duplázniuk a gyártókapacitást.