Több mint hétmillió forintnak megfelelő összeggel támogatta az ausztrál melanómakutató intézetet a Toyota. Az adományt az autógyár által szponzorált zenei fesztivál látogatói kalapozták össze – szó szerint.

A melanóma a bőrrák egyik legveszélyesebb fajtája, előfordulása világszerte egyre gyakoribb, évente világszerte mintegy 60 ezer embert ragad el az elsősorban intenzív napsugárzás (UV sugárzás) hatására kialakuló súlyos betegség.

Mivel Ausztrália a világ tizedik legnaposabb országa, itt különösen nagy számban fordulnak elő megbetegedések: minden ötödik órában meghal valaki melanómában. Nem véletlen, hogy a déli félteke legnagyobb zenei rendezvénye, a Toyota Country Music Festival szervezői idén úgy döntöttek, a melanóma elleni harcnak szentelik a tíznapos dzsemborit.

Zenével a rák ellen 1Mivel ez a küzdelem legalább annyira szól a figyelemfelhívásról, a tájékoztatásról, mint az orvosi és kutatási munkásságról, a Toyota ezerszámra biztosított a tűző nap ellen hatékony védelmet nyújtó, széles karimájú kalapokat a látogatók számára. Ezeket jelképes 2 dollárért lehetett megvásárolni, a Toyota pedig a teljes befolyt összeget annak az Ausztrál Melanóma Intézet támogatására fordította.

Bár Magyarországon nagyságrendekkel ritkább a betegség előfordulása, havonta átlagosan így is közel 200 paciensnél diagnosztizálnak melanómát. A szakemberek szerint a legfontosabb a megelőzés: magas UV-sugárzás esetén kerülni kell a napot, magas faktorszámú fényvédőt kell használni (néhány óránként megismételve a kezelést), ha pedig mindenképpen a napon kell tartózkodnunk, ajánlott széles karimájú kalappal, hosszú ujjú ruházattal fedni a bőrfelületeket.