“A dízel autók fontosak ahhoz, hogy teljesíteni lehessen a szén-dioxid-kibocsátási célértékeket. Véleményünk szerint nem a dízelüzemű járművek tilalma jelenti a megfelelő megoldást. Fenntartjuk korábban tett ígéretünket, (azaz, hogy) németországi lízingügyfeleinktől visszavásároljuk dízelüzemű BMW-jüket, ha azokat betiltják.”

Ezt maga Harald Krüger, a BMW igazgatótanácsának elnöke mondta a vállalat éves jelentését közzétevő sajtótájékoztatón. A hivatkozott nyilatkozatot még az év elején tették: akkor arról volt szó, hogy leendő lízingügyfeleiktől visszavásárolják a 2018. március 15. után megrendelt dízelmotoros autókat, amennyiben azok lakó- vagy munkahelyének 100 kilométeres körzetében a jövőben megtiltják a dízelüzemű járművek használatát.

Tilalom esetén visszaveszi dízel autóit a BMW 1

Mint ismeretes, a lipcsei szövetségi bíróság márciusban úgy határozott, hogy az önkormányzatok jogsértés nélkül rendelkezhetnek arról, beengedik-e a dízelüzemű járműveket a lakott településekre. Mindezt azonban korlátozásokkal engedélyezték: az Euro5-ös motorok tilalma nem rendelhető el 2019 szeptembere előtt, az Euro6-osok pedig még nagyobb haladékot kapnak.

A bírósági határozatban érintett Euro4-es járművekre használtautó-beszámítási ajánlatot dolgozott ki a német piacra a BMW.