FRISSÍTÉS 12.52: FOTÓKON A NAGY HAVAZÁS

FRISSÍTÉS 12.50: A Dunántúlon, a középső országrészben, Pest és Heves megyében, a Mátrában az Alföld középső területein és Csongrád megyében, továbbá a fővárosban is havazik. A délkeleti országrészben, Békés megyében pedig havas eső, eső esik. Északkeleten egyelőre csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmú utak, a főbb- és alsóbbrendű útvonalak mindenhol járhatók. Jellemzően a Dunántúlon, de Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében is télies útviszonyokra készüljenek. A Duna vonalától nyugatra, valamint Kiskörös és Szentes térségében is havasak, latyakosak a mellékutak. A látási viszonyok mindenhol jók. Szélcsend van, vagy gyenge a légmozgás. A hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. A Mátrában a magasabban fekvő területeken -6 fok a jellemző.

Korábban:

A törzsek teendője a havazással kapcsolatos rendőri feladatok koordinálása, mivel a következő két napban intenzív havazás várható a dunántúli megyékben.

Eddig csak a 82-es úton kellett korlátozni a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát, ugyanakkor Vasban a hó már megnehezítette a közlekedést, Zalában és Somogyban pedig nagyon intenzív a havazás, és az előrejelzések alapján hosszan tart majd.

Jelenleg az országban nincsen olyan helyzet, amely komolyabb rendőri beavatkozást igényelne, az intézkedések célja, hogy a helyzetet rosszabbra fordulása esetén is kezelni tudják.

A rendőrök egyszerre figyelnek az autópályára, az autóutakra, a főutakra, a kiemelt utakra, ennek részeként reggel nyolc órától folyamatosan figyelik az utakon uralkodó állapotokat, valamint a lakosságra, különös tekintettel az egyedül vagy nehéz helyzetben élőkre.

Az országos törzs kapcsolatot tart az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az autópályák, közutak kezelőivel, az önkormányzatokkal, a közterületek rendjének fenntartásában velük együttműködő civil szervezetekkel, kiemelten a polgárőrséggel, akárcsak a közterület-felügyeletekkel és a rendészeti feladatot ellátó szervekkel.

Ha a rendkívüli időjárás miatt utakat kell lezárni, akkor arra is figyelemmel lesznek, hogy az egészségügyi segítség ennek ellenére célba érhessen. Arra az esetre, ha az autópályák forgalmát korlátozni kell, már felmérték a várakozásra alkalmas pihenőhelyeket, és kapcsolatban állnak a horvát és szlovén társszervekkel, felkészülve egy esetleges ottani közlekedési korlátozás itt jelentkező hatására.