Vasárnap a hajnali órákban még keleten várható csapadék, de napközben már csak néhol fordulhat elő kisebb eső, zápor. Időnként szeles, ugyanakkor enyhe időre készülhetünk, 5-12 fok valószínű.

Az újév első napján is enyhe időre van kilátás, többfelé a 10 fokot is eléri a csúcshőmérséklet. Eső, zápor főként a Dunántúlon alakulhat ki. (www.idokep.hu).

A rendelkezésre álló információink szerint a gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell!

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2017. december 30. (szombat) 22 órától december 31. (vasárnap) 24 óráig tart, majd folytatódik 2018. január 1. (hétfő) 0 órától január 1. (hétfő) 22 óráig. 2017. november 4-től (2018. március 1-jéig) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (Euro 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom.

Figyelmeztetés a közlekedőknek 

A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében – aki még nem tette meg – érdemes átvizsgálni és téliesíteni a gépjárművet.

Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe és tisztában kell lenni azzal is, hogy a havas eső, havazás miatt az utak csúszóssá válhatnak, a köd miatt csökkenhet a látótávolság, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását! A téliesre forduló közlekedés körülmények miatt vezessenek nagyon óvatosan, tartsanak nagyobb követési távolságot. A gyalogosok, kerékpárosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

2017. december 29. és 2018. január 1. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

Pénteken és szombaton erőteljes személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken. Több országban 2018. január 2-án befejeződik a téli iskolai szünet, ami forgalomnövekedést és várakozást is okozhat elsősorban az ukrán a román és a szerb határszakaszon belépő irányban. Ezzel egy időben számolni kell azzal, hogy azok a vendégmunkásként dolgozó ukrán, román és szerb állampolgárok, akik az ortodox karácsony miatt még nem tértek vissza hazájukba megnövelik a kilépő személyforgalmat a közúti határátkelőhelyeken szerb, román és ukrán viszonylatban.

Az ünnepi hosszú hétvégén december 30-án és 31-án napközben a reggeli óráktól kora délelőttig és az esti órákban ki- és belépő irányban is élénk lesz a forgalom, helyenként jelentősebb várakozások is kialakulhatnak. 2018. január 1-én estétől 2-án estig erőteljes belépő forgalom várható.

A hazai és nemzetközi áruszállítók, az ünnepeket követően január 2-án kezdik meg teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket, ami a közúti határátkelőhelyek teherforgalmát megnöveli majd.

Emiatt várakozások alakulhatnak ki a határátkelőhelyeken és alkalmanként jelentősen megemelheti az oda vezető utak járműforgalmát is.

A hétvégén és a jövőhét első felében az évszakhoz képest enyhébb idővel számolhatunk napközben, akár 5 celsius-fok is lehet, éjszaka fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. Többfelé esővel, illetve helyenként havazással és ködképződéssel lehet számolni. A szél helyenként megerősödik. A változékony, csapadékos időjárás kedvezőtlenül befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát.

Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e és érvényesek-e.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel főleg december 26-ától torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-120 percet is meghaladhatja.