Az ügyről az Ormós Ügyvédi Iroda készített egy gyorselemzést.

Állampolgári panasz alapján indult az eljárás annak kapcsán, hogy az OMV “a kockázatok elkerülése és a helyi lakosok biztonságának, valamint kárenyhítés biztosítása” érdekében az egyik töltőállomás kasszájánál a kamera mellé mikrofont is szereltetett. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatóság vizsgálata során arra jutott, hogy a képfelvétel mellett a hang rögzítése már aránytalannak minősül a személyes adatok védelme szempontjából.

A vizsgálat során ráadásul az is kiderült, hogy az OMV országos hálózatát alkotó 164 töltőállomás jelentős hányadában volt mikrofonos hangrögzítés, ez alapján megbecsülhető, hogy akár többszázezres nagyságrendű ügyfelet érintett a hangrögzítés. Ezért aztán 18 millió forintra büntették az olajcéget.

Az elektronikus eszközökkel történő megfigyelés ügyében az Ormós Ügyvédi Iroda szerint egy fontos tanulság, hogy most “csak” 18 millió forint volt a bírság, a jövő májusban hatályba lépő európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint – az egyenes arányosítás szabályát alkalmazva – ez az ügy akár ötmilliárd forintjába is kerülhet majd egy OMV kaliberű vállalatnak. Ez pedig akkora összeg, amelyet még egy olajcég sem hagyhat figyelmen kívül a jogszabályi megfelelőség területén.

Itt a válasz – ezért rosszak a magyar utak!