Kenyeres Péter és Kenyeres Tamás 1990-ben rendszámtáblákat kezd el gyűjteni, melyeket a folyamatos darabszám növekedés miatt 1992-ben a Kecskemét, Mathiász János utca 4 szám alatti szülői háznál lévő garázs falára szerelnek fel, mint dekorációt. Az akkor nagyjából 30 darabból álló gyűjtemény viszonylag kis helyen elfért, de hónapról hónapra érkeztek az újabb táblák –sokszor ismeretlenektől- és a gyerekkori hobbiból komoly gyűjtőszenvedély vált.

Egy kecskeméti testvérpár gyűjtötte össze a világ legtöbb rendszámát, és nem félnek megmutatni 1

Az egyik legrégebbi magyar rendszámtábla, ami szigorúan véve még nem is magyar, mivel az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származik. Már 1901-től rendeletek írták elő a hatósági rendszámok használatát, illetve a kötelező műszaki vizsgálatot is. Hazánkban a Magyar Automobil-Club 1906-ban kelt nyilvántartása szerint a legnagyobb szám ami rendszámra került a 351-es volt, ami Törley József egyik teherautóját jelölte. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

A két fiatalember első igazi, ritkaságszámba menő szerzeménye egy kétnyelvű, cirill és latin betűkkel írt szerb kerékpár rendszáma volt, amelyet azóta több különlegesség is követett.

Mára rekordmennyiségű rendszámtábla gyűlt össze, a Kenyeres testvérek 2011. áprilisában másodszorra írták be magukat a Guiness-rekordok könyvébe, ekkor a hitelesítő bizottság 11.345 rendszámtáblát számolt össze.

Egy kecskeméti testvérpár gyűjtötte össze a világ legtöbb rendszámát, és nem félnek megmutatni 2

Kenyeres Péter (b) és Kenyeres Tamás különleges rendszámokat mutatnak gyûjteményükbõl.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Egy kecskeméti testvérpár gyűjtötte össze a világ legtöbb rendszámát, és nem félnek megmutatni 3

Kenyeres Péter (b) és Kenyeres Tamás különleges rendszámokat mutatnak gyűjteményükből.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Egy kecskeméti testvérpár gyűjtötte össze a világ legtöbb rendszámát, és nem félnek megmutatni 4

Kenyeres Tamás egy lövedék által kilyukasztott iraki katonai rendszámtáblát tart a kezében.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Több mint 130 országból származó táblával büszkélkedhet a testvérpár. Mikronéziából, Irakból és számos, ma már nem létező országban használt, néha domborműnek is beillő rendszámmal is találkozni a múzeumban.

A testvérek elkötelezték magukat az mellett, hogy a folyamatosan szaporodó kollekciót minél szélesebb körben mutassák meg az érdeklődőknek, tehát folyamatosan bővítik a kecskeméti kiállítóhelyüket. Újabb és újabb felületeket borítanak be rendszámtáblákkal, amely közben mindig az volt a szempont, hogy a lehető legtöbb tábla megtekinthetővé váljon.