Az úgynevezett “mobiltelefon-használatot felderítő és figyelmeztető rendszert” a TISPOL manchasteri konferenciáján mutatták be, majd ezt követően az első eszköz meg is kezdte a működését.

A rendszer olyan érzékelőt tartalmaz, amely az aktív telefonhasználathoz kötődő 2G-, 3G- és 4G-jeleket egyaránt képes felismerni, és ebben az esetben a kijelzőn figyelmeztető jelzést küld az érintett jármű felé (a jelzés világos piros körben lévő, piros átlóval áthúzott, fehér fénnyel megvilágított mobiltelefon ikonját mutatja). A technológia a Bluetooth használatát is érzékeli, ebben az esetben azonban nem indítja el a figyelmeztető jelet.

A rendszer jelenleg nincs összekapcsolva a végrehajtással, azaz a mobiltelefon-használattal kapcsolatos szabályszegést szankció nem követi. Ugyanakkor a berendezés használata elviekben nem zárja ki a jövőbeni egyidejű hatósági ellenőrzés megvalósítását, de jelenleg erről még nincs szó, a rendszer tisztán preventív célzatú.

Az első berendezés Norfolkba került, de számos más brit rendőri egység is érdeklődést mutatott a rendszer iránt, illetve azzal kapcsolatban székhelyeiken bemutatót kért. Ezen túl külföldről is érkeztek megkeresések, többek között Belgiumból, Finnországból, Litvániából, Új-Zélandból, valamint az Egyesült Államokból.