A Die Hard 3. részében látható trükköt itthon is alkalmazza pár autós. A filmvásznon jól mutat, ahogy Bruce Willis a nagyobb jó érdekében áthág pár szabályt, és a mentő mögött haladva megjegyzi, hogy “könnyebb egy csatár mögött kapura törni”, de azért a valóság más tészta.

A Budapesti Autósok oldalán már fut egy ideje a hazai mentősök tapasztalataira építő sorozat, ennek legújabb epizódja foglalkozik a jelenséggel, egy mentős osztja meg gondolatait a dologgal kapcsolatban:

“Sokan bevállalják azt, hogy üldözik a mentőt, hiszen ha a mentő nem megy sokkal gyorsabban a megengedett sebességnél, akkor úgy gondolják, hogy komolyabb rizikó nincs is benne.

A mentő azonban nem áll meg a pirosnál, és ezt elég sokan benézik ilyen esetekben. Mennek utána, mintha nekik törné az utat.

Két esetben tapasztalom ezt:

Ezt sokszor (bár a videón ez nem így történt) a beteg hozzátartozói teszik. Mindig meg szoktam kérni őket, hogy ezt ne csinálják, teljesen felesleges.

Nem hiányzik egy családnak két baleset egy napon belül és nem ettől függ a beteg gyógyulása.

Valamint vannak, akik meg csak azért csinálják, hogy hamarabb célba érjenek, nekik azt üzenem: induljanak el korábban. Mennyivel lehet így előbb eljutni a célunkhoz? 3 perc? 5 perc? Nagy dugóban talán van jelentősége, de ilyen gyér forgalomnál szinte semmi. Ráadásul szabálytalan, veszélyes, és akár zavaró is lehet.”