Corporate Equality Index (CEI), azaz vállalati egyenlőségi index: így nevezik azt a felmérést, amelyet idén 16. alkalommal végeztek el Észak-Amerikában, és amelynek keretében 947 vállalat nyilatkozott arról, milyen feltételekkel vállalhatnak náluk munkát a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek, illetve a nemi identitásukat még kereső személyek.

Szerinted mennyire LMBT-barát az autóipar? 1

“Tiszteljük és nagyra becsüljük azokat a különbségeket, amelyek egyedivé tesznek mindannyiunkat, és ünnepeljük a szeretetet, mindannyiunk közös mozgatórugóját.” (Részlet a Toyota CEI poszteréről)

Ami az autóipari szereplőket illeti, a legnagyobb gyártók szinte kivétel nélkül maximálisan teljesítettek. Ehhez nem elég megtűrni a másságot: aktívan támogatni kell a nemi kisebbségekhez tartozók jogegyenlőségét egészségügyi, elhelyezkedési, családi, biztosítási és egyéb területeken, és ezt meg kell követelniük beszállítóiktól is. Mindezeket a területeket külön részpontszámokkal értékeli a felmérés, a maximális pontszám a 100.

Ezt a maximumot érte el a Volkswagen, a Toyota, a Tesla, a Subaru, a Nissan, a Hyundai, a GM, a Ford, az FCA és a dízelmotor-specialista Cummins. Ők tavaly, sőt vélhetően már azt megelőzően is 100 pontot kaptak; a Toyota például 11. éve teljesít csillagos ötösre. A Rolls-Royce tavaly még csak 85 ponton állt, idénre meglett a 100.

Szerinted mennyire LMBT-barát az autóipar? 2

Ez a Volkswagen illusztrációja azonos témában

Mások is igyekeznek: a Bosch, a Daimler Trucks, a Caterpillar és a Goodyear 90 ponton áll, a Honda 85, a bányaipari gépeket építő Komatsu a tavalyi 10 (!) pontja után után idén 80-ra fejlődött. Nem ennyire jó a Bridgestone (65) teljesítménye, a többek között a Jeep merev hídjait gyártó Dana Corporation pedig aligha lehet büszke 30 pontos eredményére.

Bár ők legalább válaszoltak a kérdésekre – olyan is előfordult ugyanis, még a legnagyobbak között is, hogy tudomást sem vettek a problémákról. Így a Borg Warnertől és az Autolivtől sem érkezett válasz, de a Harley-Davidson vagy a szállítmányozással és autóversenyzéssel foglalkozó Penske sem kívánt beszélgetni arról, mit tesznek a kisebbségekért. Az  ő teljesítményüket a nyilvánosan rendelkezésre álló adatok alapján minősítette a felmérést készítő Human Rights Campaign alapítvány: a Borg Warner 30, a többiek 10-10 ponttal hajtják a sereget, bár például a sokatmondó nevű Tractor Supply Company nulla pontja alá amúgy sem süllyedhet senki a listán.

Szerinted mennyire LMBT-barát az autóipar? 3

Az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) ezzel a vidám képpel ünnepelt