Több mint 14 ezer autós töltött ki részletes, 14 kategóriát lefedő kérdőívet arról, hogy mennyi gondot okoznak nekik autóik. A 32 márka 169 (2014-nál nem idősebb) modelljére vonatkozó felmérést a brit What Car? magazin szervezte, olyan konkrét területekre kérdezve rá, mint az akkumulátor, a karosszéria, a motor és motorvezérlés, az üzemanyag-ellátó rendszer, a kipufogó, a fékek, külső világítás, a sebességváltó és a tengelykapcsoló, a belső kidolgozás, az elektromos rendszer, a kormánymű, a felfüggesztés és így tovább).

A kérdőívet az teszi duplán érdekessé, hogy nem csak a meghibásodások számát nézték, hanem azt is, hány napra kellett a szervizben hagyni az autó, illetve mennyibe került a javítás. A költséges és hosszan elhúzódó problémákat súlyozva vették számításba.

Az így kapott rangsorban a 32 márka közül a Lexus produkálta a legkiválóbb eredményt (92,1%); a Mitsubishi a második (90,8%) míg a harmadik helyen a Toyota (89,6%) végzett. Utánuk következett a Suzuki, (86,6%),  meglepetésként az Alfa Romeo (85,8%), majd a Honda (84,9%) és a Hyundai (84,8%). A komplett rangsor itt megtekinthető.

Az egyes méretosztályokban a Toyota Aygo, a Honda Jazz, a Lexus CT200h, a Ford B-Max, a VW Tiguan, a Mitsubishi Outlander, az Audi A3 Limousine, a Mercedes S-osztály szedán, az Audi A3 Cabriolet és a Nissan Leaf. Közülük négy: a lépcsőshátú Audi A3, a Honda Jazz, a Lexus CT200h és a Toyota Aygo 100 százalékos, azaz hibátlan eredménnyel zárta a versenyt.

Japánok vezetik a megbízható használtautók listáját 2