A Facebookon több olyan kép is felbukkant, amelyeken olyan autók (Toyota Auris hibrid, Honda Insight) voltak láthatók zöld rendszámmal, amelyek nem jogosultak erre. Zöld rendszámot a jelenlegi szabályozás szerint háromféle autó kaphat: a tisztán elektromos hajtásúak (pl. Nissan Leaf), azok a konnektoros hibridek, amelyek egy feltöltéssel legalább 25 kilométert tudnak megtenni (pl. Volkswagen Golf GTE), és azok a hatótávnövelővel ellátott villanyautók (pl. Opel Ampera), amelyek egy töltéssel legalább 50 kilométert tudnak tisztán elektromos hajtással megtenni.

Kétféle csalási forgatókönyv képzelhető el: az egyik lehetőség, amikor a zöld rendszám igénylésekor olyan dokumentumot nyújtanak be, amely valótlan tartalmú, és ez alapján a zöld rendszámot jóhiszeműen kiadja az okmányiroda. Ez az ún. intellektuális közokirat-hamisítás, amikor a közokirat valódi, mert a jogosult állítja ki, de tartalmilag hamis, mert a bejegyzett tények, adatok valótlanok az elkövető megtévesztő magatartása miatt.

Az Origónak a rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy az ilyen bűntettért járó büntetést a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 324. § (1) bekezdés c) pontja határozza meg. Lássuk, mit is takar ez: a közokirat-hamisítás három évig terjedő szabadságvesztéssel, a közokirat-hamisítás előkészülete 1 évig terjedő elzárással büntethető. Ügyvédi irodák szerint az intellektuális közokirat-hamisítás gondatlan alakzatáért általában 1 évig terjedő börtön jár.

A másik lehetőség a csalásra az, amikor utólag festegetnek, vagy zöld fóliát ragasztanak az okmányirodától kapott fehér rendszámra, ami kimeríti az egyedi azonosítóval (ez esetben rendszámmal) való visszaélés fogalmát.

A Btk. 347. § (1) bekezdése szerint az ilyen bűntett 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, kivéve, ha üzletszerűen, bűnszövetségben követik el, mert akkor 1-5 évig terjedhet a szabadságvesztés ideje. Ennél a módszernél növeli a lebukás kockázatát, hogy csak bizonyos betűkombinációkkal (például NLE, NNB, PAV, PMY) adtak ki a hatóságok zöld rendszámsorozatokat, az ettől eltérő gyanút kelt.

A rendőrség válaszában elárulta, hogy még nem találkoztak ilyen esettel, és a VÉDA kamerák sem alkalmasak a kamu zöld rendszámok kiszűrésére. Ha egy parkolóőr csalásra gyanakszik egy jegy nélkül parkoló autó esetében, akkor ő nem büntethet, mivel csak a rendőrnek vagy NKH-ellenőrnek van joga megállapítani a csalás tényét. Ugyanakkor egy közúti rutinellenőrzésen bárkit nyakon csíphetnek, és egy eljárás súlyos következményekkel járhat a trükközőkre.