A fogyasztói érdekvédelemmel foglalkozó Consumer Reports szervezet éves megbízhatósági felmérését idén 640 ezer autótulajdonostól kapott, több mint 300 különböző modellre vonatkozó információ alapján állították össze.

A szerkesztőknek nem sok dolguk volt: a Toyota és a Lexus ötödik éve uralja a dobogó két legfelső fokát. Idén éppen a Toyota nyert, és a második a Lexus, de a lényegen ez nem sokat változtat.

Íme, a világ legmegbízhatóbb autómárkái 1

A bal oldali oszlopban az idei helyezés és a tavalyihoz képest mutatott változás; a márkanév mellett, zárójelben a vizsgált modellek száma; a skálán az egyed modelleknek adott pontszámok tartománya, valamint a körben a márka átlagos pontszáma látható

Fontos következtetés viszont, hogy európai, ázsiai és észak-amerikai gyártók is tudnak nagyon jó, illetve nagyon tré termékeket előállítani, így a régi közhelyek mára kezdik értelmüket veszíteni. Helyettük a beépített tartalom minősége határozza meg az örömöt vagy bosszúságot: a legtöbb probléma továbbra is a rohamtempóban fejlesztett, modern technológiákkal, főleg az infotainment rendszerekkel van, de a kilenc- és tízfokozatú automata váltókkal is több a nyűg, mint az öröm.

Ennek ellenére azok is okulhatnak a listából, akik nem ezeket keresik: a felmérésben ugyanis 2000 és 2017 között gyártott autók szerepeltek, így a végső sorrend az általános minőség és elégedettség tekintetében reprezentatívnak mondható.