Az elektromos autók terjedésével egy új megoldandó feladat is felkerült az autógyártók listájára, ez pedig a hang. Míg a hagyományos erőforrással üzemelő autókat a gyalogosok motorhang alapján észlelik a leginkább, addig a szinte hangtalanul suhanó villanyos járműveknél ez nem igazán lehetséges. A Nissan már 2010 óta fejleszti az elektromos autók hangjait, hogy a gyalogosok megfelelő időben észlelhessék ezeket.

A Tokiói Autószalonon mutatták be a Canto (énekelek latinul) névre keresztelt rendszert, mely nem csupán pillanatnyi jelzést ad, hanem a hang jellege és magassága változik ahogyan az autó gyorsul, lassul vagy tolat. Persze nem szól folyamatosan a művi hang, leginkább 20-30 km/órás sebesség között van szükség erre a jelzésre a gyalogosok biztonsága érdekében, de piactól függően változtatható a jelzés.

 

A Nissan elmondása szerint a Canto megfelelő hangjának megtalálása nem is olyan könnyű feladat. Igazodnia kell a márka arculatához, ugyanakkor kellően figyelemfelkeltőnek is kell lennie, mindezt úgy, hogy az utcán sétálók vagy a többi autós számára cseppet se legyen zavaró.