Július végéig már közel 86 600 külföldről származó használt személyautó kapott magyar okmányokat, ez a szám 2,6 százalékkal magasabb a tavalyi év első hét hónapjában mért 84 400-as értéknél.

Az utolsó három hónapban a bővülés éves összehasonlításban ismét két számjegyűre váltott, 11 százalék felett alakult. Amennyiben ez az újabb lendület az év végéig kitart, az idei használtautó-import mértéke akár a 153 ezer darabot is elérheti.

A magyaroknak csak a levetett külföldi autó a jó 1
Az elmúlt években a használtautó-import gyors felfutásának lehettünk tanúi: hat év alatt csaknem megötszöröződött az évente behozott személyautó-mennyiség. A behozott autók összetétele időközben jelentősen megváltozott: míg 2011-ben a presztízsmárkákat jelentő Audi-BMW-Mercedes hármas közel 26 százalékát tette ki a behozatalnak, idén ez az arány már 20 százalék alá esett, miközben a nagyobb autók kárára nőtt az alsó-középkategóriás modellek részesedése.

A magyaroknak csak a levetett külföldi autó a jó 2
A használtautó-import felfutásának számos negatív következménye van. A túlnyomórészt a nyugat-európai országokból származó használt autóknak mindössze 20 százaléka tartozik az öt évnél nem idősebb korosztályba, miközben 62 százalékuk legalább 10 éves. Átlagéletkoruk 11 év, vagyis érdemben nem fiatalítják az átlagosan 14 éves hazai személyautó-állományt.