A Toyota 2016-ban az USA-ban 1540 szabadalmat jegyeztetett be – többet, mint a többi autógyártó összesen. Ez derül ki az IPO (Intellectual Property Owners Association, szellemi termék tulajdonosok szövetsége) által publikált jelentésből, amely szerint egyébként a japán gyártó sorban harmadszor került az autóipar első helyére. A Toyota egyébként az Egyesült Államok Top 20 innovátorai között szerepel, olyan cégek mellett, mint az Apple, a Google, az IBM vagy a Microsoft.

Toyota: heti 30 szabadalom 1

A Toyota az autóiparon túl tekintve általános mobilitási küldetéstudattal bír, így lelkesen fejleszt idősek, betegek, fogyatékkal élők részére, beleértve akár a háztartási robotokat is. Előrehaladott fázisban vannak a vállalat autonóm mobilitást, vehicle-to-vehicle (egymással kommunikáló járművek) technológiákat, a mesterséges intelligencia autóipari felhasználását célzó kutatások.

A jelenbe visszalépve kiemelt helyen szerepelnek az alternatív meghajtást kutató projektek, legyen szó hibridekről, üzemanyagcelláról, vagy legújabban elektromos járművekről. Ide kapcsolódik a „last mile” közlekedést, azaz a tömegközlekedés és a végső úti cél közötti távolság áthidalását célzó, i-road mikrojárműveket (fenti képünk) felhasználó, komplex közösségi projekt is, amelyet Franciaországban tesztelnek egy ideje.