A gyári fotókon nem nyilvánvaló, de ha jobban utánanézünk, látszik: a vadonatúj Rolls-Royce Phantom műszerfala nem sík, hanem középen, a kijelzőnél behorpad, majd a szélen ismét visszaugrik az eredeti síkba.

Ezt a felületet – és ez már végképp nem felfedezhető a fotókon – üvegpanel fedi. Részben azért, mert erre még nem volt példa, részben meg azért, mert a Rolls-Royce kitalálta a fényűzés legextrémebb megnyilvánulását: egyedi műalkotásokat kínál a vásárlóknak, akik így sehol máshol fel nem lelhető plasztikákkal, installációkkal, festményekkel díszíthetik autójukat.

Egyelőre hét alkotást rendeltek meg, hat teljesen eltérő művésztől, illetve manufaktúrától. Hosszasan elemezhetnénk a művek üzenetét, mondanivalóját és gyártástechnológiáját, de inkább mutatjuk őket. Mindegyik képre kattintva galéria nyílik meg, ahol megnézheted az adott alkotás előállításának fázisait.

Luxusgaléria lehet az autód 1

Porzellan Manufaktur Nymphenburg: Halhatatlan szépség
A közel 300 éves müncheni porcelángyár különleges gyártási eljárást és egyedi nyersanyagot dolgozott ki a rózsa teljes életciklusát bemutató műhöz.

Luxusgaléria lehet az autód 2

Thorsten Franck: Digitális lélek
A művész digitális jelsorozattá alakítja a vásárló DNS-lenyomatát, abból 3D nyomtatóval kidekorál egy acéllemezt, ezt pedig 50 grammnyi 24 karátos arannyal futtatja, és kész is a teljességgel egyedi alkotás.

Luxusgaléria lehet az autód 3

Based Upon: Pillanat az időben
A mozgás mozdulatlanságát megragadó mű Emily sálját ábrázolja. A modellezéshez egy valódi selyemsálat húztak el vízben, mozgását filmen rögzítették, kielemezték, majd agyagból megformálták, és az így kapott sablon alapján alumíniumtömbből marták ki a végleges művet.

Luxusgaléria lehet az autód 4

Richard Fox: Astrum
Fox rutinos vén rókának (érted: Fox) számít a Rolls-Royce-ok dekorálásában, aranyművesként drágakövekkel szokta díszíteni az autókat. Itt is ez történt, gyémántcsillag szórja ametiszttel díszített ezüst sugarait, amelyeket vékony drótok tartanak el a háttértől.

Luxusgaléria lehet az autód 5

Helen Amy Murray: Elsuttogott múzsa
A finom selyemből megformált tájképben Emily, a Rolls-Royce szárnyas orrdísz-alakja bújik meg.

Luxusgaléria lehet az autód 6

Liang Yuanwei: Téli paletta
A brit ősz színei köszönnek vissza a képen, amely bár plasztikus hatást kelt, kizárólag ecsettel és festékkel készült.

Luxusgaléria lehet az autód 7

Nature Squared: Irizáló bőség
Fenntartható forrásból származó faroktollak (szám szerint 3000 darab) alkotják a fényben játszó művet; az óra kerete etikusan tenyésztett kagyló héjából készült.