Április első napjától a kerékpárszállító eszközre – tipikusan ilyen a vonóhorogra szerelhető bicikliszállító – kötelező volt különleges rendszámot kiváltani. Ez jelzésében megegyezett a szállító autó rendszámával, de a színe szürke volt – írta a Napi.hu.

A kiváltáshoz az autót – a szállítóeszközzel együtt – el kellett vinni egy állami vizsgaállomásra, ahol ha megfelelőnek ítélték az eszközt, tanúsítványt adtak, majd ennek birtokában lehetett kiváltani az okmányirodában az új rendszámot. Miután nagy volt – a bonyolult és drága eljárás miatt – a felháborodás, az illetékesek változást ígértek, ez jelent meg most.

A jogszabály kiegészült azzal is, hogy a kerékpárszállítóra kiadott különleges rendszám csak A-típusú – vagyis normál méretű – lehet.

A kormány ugyanebben a rendeletben – szintén szombati hatálybalépéssel – kimondta: az elveszett, ellopott, vagy pedig megsemmisült törzskönyv csak a sorszámának a Hivatalos Értesítőben való közzétételét követő naptól pótolható. Addig eladni sem lehet az autót, mivel a tulajdonos változása nem vezethető át a nyilvántartásban.