A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt két adóhatósági dolgozó ellen, akik 2017 januárjában, Csongrád megyében, adótitoknak minősülő információt jogosulatlanul kezeltek.

A vádirat szerint az egyik elkövető szabadsága alatt gépkocsit szeretett volna vásárolni, az eladó ellenőrzése érdekében telefonon felhívta dolgozó kollégáját, és megkérte, hogy az adótartozásokat nyilvántartó rendszerben tekintse meg, az eladó rendelkezik-e adóhátralékkal. A másik vádlott ezen kérésnek eleget tett és a nyilvántartásban megnézte a kért adatot.

Az adóhátralék adótitoknak minősül, azt kizárólag hivatali kötelezettség teljesítése érdekében ismerheti meg az adóhivatali dolgozó. Az adat magáncélú megismerésével a vádlott jogtalan előnyhöz jutott, mivel a gépkocsi eladójának vagyoni helyzete ismeretében tudott dönteni a gépjármű megvásárlásáról.

A Csongrád Megyei Főügyészség a két hivatali dolgozót hivatali visszaélés bűntettével vádolja, velük szemben pénzbüntetés kiszabását és az adatot megtekintő vádlott esetében kormány-tisztviselői foglalkozástól eltiltást indítványozott.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.