Két éven belül megépül a Balaton-Velencei-tó-Budapest közötti, és a Rajka-Budapest közötti Duna-menti kerékpárút nagy része, valamint átépítik a Balaton körüli bicikliutat is – ennek nyomán beszélt az Index Révész Máriuszszal, a kerékpározásért felelős kormánybiztossal.

Révész a lapnak azt mondta, idén meglesznek az engedélyes tervek és reméli, hogy még idén elindíthatják a kivitelezésekre is a közbeszerzési eljárásokat. Ha minden jól megy, 2018-ban a 27 szakasz döntő többsége megépül, 2019-re pedig az összes tervezett kerékpárutat megépítik

A kormánybiztos azt is elárulta, hogy koordinálásával a kerékpáros-szervezetek összeállítottak egy KRESZ-módosítási csomagot is, ami a várakozás szerint csökkenteni fogja a kerékpárosok és autósok, valamint a kerékpárosok és a gyalogosok közötti konfliktusokat is.

Példákat is mondott:

  • javasolják a közlekedési alapismeretek oktatását már az általános iskolában, amiből 12 éves kor környékén vizsgát is tehetnek majd a diákok.
  • javasolják a 1,5 méteres előzési oldaltávolságot.
  • javasolják feloldani megfelelő esetekben a kötelező kerékpárút-használatot. (Ennek oka az, hogy a baleseti statisztikák szerint a járdán vezetett kerékpárút és az úttest keresztezésénél sokkal nagyobb a balesetveszély, mintha az úton közlekedne a bringás.)

Révész elmondta, hogy több uniós országban már ezek a közlekedési szabályok működnek. A módosításokról szeptemberben még további egyeztetéseket tartanak autós szervezetekkel, rendőrséggel, utána születhet meg a jogszabály.