Jelenleg Magyarországon heti, havi, féléves és éves autópálya-matricák kaphatóak, amelyekkel a teljes fizetős gyorsforgalmi hálózat használható.  A Jobbik ismét azt szeretné, hogy a kormány vezesse be az egynapos autópálya-matricát.

Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján indokolatlan sarcnak nevezte, hogy egy egynapos ügyintézéshez vagy egészségügyi kezeléshez is csak 10 napos matricával lehet igénybe venni a fizetős utakat. Mint mondta, Európában Magyarországon a legmagasabb az éves matrica díja, és a megyei díjszabás is a középmezőnyben található.

Javaslatuk szerint kedvezményes áron, magyar állampolgár egy napra is tudjon autópálya-matricát váltani – fogalmazott, majd kérdésre kifejtette: nem tesznek éles különbséget magyar és uniós állampolgárok között, ugyanakkor, például ha magyar benzinkúton vagy magyar mobilszolgáltatónál vásárolható a matrica, akkor az olyan paramétereket hoz be, ami révén a magyarok fogják inkább igénybe venni.

Magyarországon nem volt még személyautókra egynapos autópálya-matrica, a négynapos-matricát 2012-ben szüntették meg. A fentiek mellett megyei matricákat lehet kapni, amelyek az adott megyében lévő fizetős utak használatát teszik lehetővé 5000 forintért egész évben, ezt 2016 januárjában vezették be.