A Co-op Insurance nevű biztosítási szövetkezet, valamint a Thatcam Research kutató intézet összeállította a legbiztonságosabb használt kisautók listáját. A rangsort egy „egyedi, súlyozott értékelés” alapján állították fel, azaz nem tudni, mennyi benne a szimpátia és mennyi a tudományosság.

Annyi bizonyos, hogy eleve csak olyan autókat vettek figyelembe, amelyek öt csillaggal törtek, CO2-kibocsátásuk nem haladta meg a 120 g/km-t, biztosítási besorolásuk kedvezően alacsony volt, és a használt piacon 5000 font, azaz 1,7 millió Ft alatt meg lehet vásárolni őket – ez az ár persze nekünk nem sokat mond, és szerencsés az a friss jogosítványos fiatal, aki ennyit tud első autójára szánni.

Az alábbi autók újkori árát elnézve azonban itt minden bizonnyal a szokásos 36 hónapnyi használat után mért értéktartást vették figyelembe.

A biztosító saját felmérése szerint a friss jogosítvánnyal autóba ülők mindössze 31 százalékának jut eszébe a biztonság, amikor autót választ magának, megdöbbentő 75 százalékuknak pedig fogalmuk sincs az olyan modern biztonsági funkciók lényegéről, létezéséről, mint az ESP vagy az autonóm vészfékezési rendszer.

Képeinket az EuroNCAP megfelelő töréstesztjeiből kölcsönöztük; mindhárom modell 2011-ben vizsgázott.

Használt autót friss jogsihoz? Ezek a legbiztonságosabbak! 1

3. helyezett: Kia Rio

Használt autót friss jogsihoz? Ezek a legbiztonságosabbak! 2

2. helyezett: Toyota Yaris

Használt autót friss jogsihoz? Ezek a legbiztonságosabbak! 3

1. helyezett: Seat Mii / Volkswagen Up / Škoda Citigo (a szervezők szerint ebben az emelkedő sorrendben, tehát a Škoda a legjobb megoldás)