500 oldalas jegyzőkönyv készült arról az egy évvel ezelőtti balesetről, amelyben egy Tesla Model S tulajdonosa életét vesztette: az autó önjáró üzemben közlekedve nekirohant egy fehér ponyvájú kamionnak. Az USA nemzeti közlekedésbiztonsági tanácsa (National Transportation Safety Board, NTSB) által elvégzett, alapos elemzés során készített feljegyzésekből kiderült: Joshua Brown, akit a mesterséges intelligencia első áldozataként emlegettek, huzamosabb időre mindkét kezével elengedte a kormányt.

A jelentés szerint az utazás utolsó harminchét percéből mindössze 25 másodpercen át érintette a sofőr keze a kormányt. Az autó hét alkalommal is figyelmeztette arra, hogy ez nem megengedett. A fedélzeti rendszerek naplójának bejegyzéseiből az is kiderül, hogy Mr. Brown nem fékezett az ütközés előtt, viszont 2 perccel korábban a megengedettnél 15 km/órával magasabbra, 119 km/órára állította a tempomatot.

Súlyos emberi mulasztás okozta a Tesla-sofőr halálát 1

Az elhunyt családja egyelőre a jelentés elemzésével van elfoglalva, de ügyvédjük útján annyit közöltek, örülnek, hogy tisztázódott: Joshua Brown az állításokkal ellentétben nem nézett filmet menet közben. A hátrahagyottak egyébként nem perelték be a Teslát.